Разказвали сме ви много за ползите от нашата био кашкавалена извара, а днес в #РецептиСРукатка ви споделяме новото творение на Cookit.bg с извара!
Фалафели със зеленчуци, био кашкавалена извара "Рукатка", доматена салца и сладко чили. Тази вегетарианска рецепта ще ви пренесе в Средния Изток дори само с аромата си! Вкусът несъмнено ще завладее небцето ви, а визията - погледа и настроението. Поглезете се с нещо различно, завито в малки тортили и поръчайте кутия с всички необходими продукти директно от Cookit.bg.
А тук ви представяме и рецептата за фалафелите!
Необходими продукти:
- Брашно – 25 г
- Спанак – 60-70 г
- Домат – 200 г
- Чушка – 100 г
- Тиквичка – 250 г
- Люта чушка – 1 брой малка
- Био извара Рукатка – 125 г
- Питки такоси – 4 бр. малки
- Шалот – 50 г
- Чесън – 2 скилидки
- Зехтин – 20 г
- Сладко чили – 30 г
- Нахут – 1 консерва
- Магданоз – 2 стръка
- Лимонов сок – 100 мл
- Микс подправки: 1 ч.л. пушен пипер, ½ ч.л. кимион, ½ ч.л. кориандър, ½ ч.л. къри
- Сол
- Черен пипер
Ще ни трябват: нож, дъска за рязане, тиган, тава, ренде, бъркалка, кухненски робот или чопър, купички
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 210 °C. Отцедете водата от нахута и го измийте. Измийте всички зеленчуци, лимона и магданоза. Обелете и нарежете на ситно шалота, чесъна и магданоза. Сложете ги в отделни купички.
- Добавете в кухненски робот или чопър: нахута, лука, половината чесън, 2/3 от нарязания магданоз, 2/3 от микса от подправки, 2/3 от зехтина, сол и черен пипер на вкус, и настържете кората от половината лимон. Блендирайте продуктите в робота, като пулсирате често. Добавете към тях 50 мл вода (5 супени лъжици) и цялото брашно. При необходимост разбъркайте сместа от долу нагоре.
- След като е готова сместа сложете хартията за печене в тава. С помощта на лъжица оформете 8 кюфтенца. Печете в загрятата фурна за около 26-28 минути.
- Измийте купата на робота или блендера. Нарежете домата на едри парчета. Нарежете лютата чушка, като махнете семките ѝ. Добавете ги в кухненския робот. Прибавете към тях магданоза, чесъна, сока от целия лимон и сол на вкус. Блендирайте до получаването на хомогенна смес. Готовата доматената салца оставете настрана.
- Разбъркайте изварата заедно със сладкото чили (можете да ги разбъркате в картонената купичка).
- Загрейте тиган на висока степен. Срежете тиквичката по дължина. Издълбайте семките с лъжица и след това нарежете на полумесеци с дебелина около 0.5 см. Срежете чушката по дължина и нарежете на полумесеци. Добавете в тигана останалия зехтин, тиквичката, чушката, останалия микс от подправки, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре. Гответе около 5 минути.
- Намалете котлона на средна степен. Добавете 50 мл вода и изчакайте да се изпари, като разбърквате. Добавете спанака в тигана и разбърквайте, докато омекне. Не мийте тигана, в него затоплете питките тортила. През това време погледнете дали фалафелите са готови.
- Подгответе всички компоненти: фалафелите, сотираните зеленчуци, био изварата и доматената салца, за да е удобно всеки да се вдъхнови при сглобяването на своя сандвич.
- Ако обичате по-хрупкаво, след като сглобите сандвича, го добавете отново в тигана и запечете от всяка страна за кратко. Добър апетит!
Ако рецептата за фалафели ви е харесала, споделете я с приятели и близки, за които също би представлявала интерес. Последвайте ни и в Instagram и Facebook или се абонирайте за бюлетина ни, за да сте информирани за най-интригуващите рецепти и новости около Рукатка.
Коментирането на тази статия е ограничено