#РецептиСРукатка днес с рецепта за чудна Пита Слънце.
Преди броени дни в рубриката ни #БългарскиятКът в Instagram разказахме за две много интересни питки в сватбените обичаи от миналото. Днес, в новата рецепта издаваме тайната на една слънчева питка, която можете да приготвите с или без повод, за да съберете цялото семейство на трапезата около прясно изпечения хляб.
Плътният пълномаслен вкус на нашето био кисело мляко “Рукатка”, ароматното масло и любовта при замесването на тестото са основните тайни съставки, за да заблести тази пита и да озари и вашия дом.
Необходими продукти:
● 2 пакетчета суха мая (или 1 кубче прясна мая)
● 1 чаша прясно мляко
● 1 ч.л. захар
● 1 ч.л. сол
● 6 с.л. олио
● 500 г био кисело мляко "Рукатка"
● 1 яйце
● 1200 г брашно
● 125 г био масло “Рукатка”
За намазване на питата:
● 1 яйце
● 1 с.л. олио
● 1 с.л. прясно мляко
За поръсване:
● маково семе (по желание)
● тиквено семе
● слънчогледово семе
Начин на приготвяне:
В купа сложете топлото прясно мляко заедно с маята. Разбъркайте добре, за да се разтвори маята. Добавете солта, захарта, олиото, едното яйце и киселото мляко. Разбъркайте добре с телена бъркалка, докато получите гладка смес. Започнете да добавяте брашното, като го пресявате.
След като при добавянето на брашното се оформи топка, доомесете тестото върху набрашнен плот. Месете и ръсете с брашно, докато получите меко и нелепнещо тесто. Количеството брашно е различно всеки път в зависимост от продуктите - големината на яйцата, вида на киселото мляко, вида на брашното.
Поставете омесеното тесто в купа, която покрийте с една или две меки кърпи. Оставете на топло, докато удвои обема си за около 1 час.
Извадете тестото върху работния плот и с точилка започнете да го разточвате. При необходимост набрашнете леко, за да не залепне тестото. Оформете го на равни по размер топчета и ги подредете в намазана с масло тава. Намажете ги с предварително разтопеното масло. Оставете питата да втаса за около 20 минути.
Разбийте яйцето с малко олио и прясно мляко. След като питката втаса малко, я намажете с разбитото яйце. По желание поръсете питката с маково, слънчогледово и тиквено семе.
Печете питката в предварително загрята фурна на около 170 градуса за около 45-50 минути. Проверете готовността на опичане с дървено шишче или клечка за зъби. Ако вътрешността е още сурова, а отгоре питата е вече зачервена, покрийте питата с алуминиево фолио или хартия за печене.
Извадете питата от фурната, завийте я с кърпа и изчакайте 20 минути, преди да я разчупите.
Неповторим вкус, нали?
Ако рецептата за пита слънце ви е харесала, споделете я с приятели и близки, за които също би представлявала интерес. Последвайте ни и в Instagram и Facebook или се абонирайте за бюлетина ни, за да сте информирани за най-интригуващите рецепти и новости около Рукатка.
Коментирането на тази статия е ограничено