Насладете се на прясно изпечена закуска с цялото семейство през почивните дни! Мек, пухкав и засищащ е соленият кекс, който @veneta.romanski е приготвила за днешната ни рубрика #РецептиСРукатка.
В него ще намерите пълномаслено био краве сирене и кашкавал “Рукатка”, както и био кисело мляко с истински 2 мм каймак!
Ети споделя, че този солен кекс напомня много на онзи, който нейната баба е правела - “Ние всички много го обичахме, но баба рядко го приготвяше, защото казваше, че “не ѝ се получава добре всеки път”. Честно казано, нямам спомен някога “да не ѝ се е получил” не просто добре, а превъзходно! Тя го замесваше в голяма тава, като отвътре оставаше пухкав и мек, а отвън - гладък и хрупкав.
Рецептата е много лесна, приготвя се бързо и е прекрасна идея за закуска. Това е от една от онези рецепти, които цапат само една форма - тава и бъркалките за миксера - това е всичко!
Необходими Продукти:
- 300 г брашно от лимец (2ч.ч)
- 200 г (1ч.ч.) био кисело мляко “Рукатка”
- 4 яйца
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода
- 100 г олио
- 20 г предварително разтопено масло за намазване
- 100 г био кашлавал “Рукатка”
- 100 г био сирене “Рукатка”
Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 180 градуса. Брашното се пресява, заедно с бакпулвера и се оставя настрана. Слагаме содата в киселото мляко и разбъркваме, за да “шупне”. Тук е мястото да вметнем, че в киселото ни мляко содата реагира веднага. Това е така защото млякото е истинско. Ако изсипете содата и нищо не се случи с млякото, това е сигурен знак, че има различни съставки.
Разбиваме яйцата с миксер, добавяме киселото мляко със содата и отново разбъркваме. Слагаме солта, захарта и добавяме олиото. При непрекъснато бъркане, но на по-ниска степен, разбъркваме докато сместа стане хомогенна. Прибавяме и брашното с бакпулвера. Спираме миксера, за да не стане всичко наоколо в брашно и само с помощта на бъркалките, разбъркваме брашното докато се поеме напълно.
Добавяме сиренето, кашкавала и маковото семе. Разбъркваме докато се разпределят равномерно. Разпределяме сместа в кексова форма, най-добре да е силиконова, за да не залепва тестото, но е хубаво да я покрием с тънък слой масло.
Печем около 40-50 минути, докато суха клечка за зъби излиза суха и без тесто по нея.
Приятен апетит! 😊
Коментирането на тази статия е ограничено