био мандра Рукатка

Био мандра  - Чиста, истинска храна

Мандрата

 

  • Помните ли времето, когато киселото мляко се продаваше в легени? – пита Виктор.
  • Даа, ходехме със собствени съдове, които продавачката пълнеше, и ги занасяхме вкъщи – уточнява Наско.
  • Най-много обичах да ми се падне от новата партида с повече каймак и да си направя „космонавтска закуска“ – кисело мляко с мед – спомня си Ирена.

С подобен разговор започва историята на „Рукатка“. Виктор Папазов, създател на Българската фондова борса, Атанас Настрадинов, дългогодишен управител на Canon Bulgaria и Ирена Комитова, издател на сп. PREMIUM Lifestyle имат разностранен опит в корпоративния свят, финансите и предприемачеството. Пътищата им се преплитат по различни начини във времето, но преди няколко години установяват, че има нещо, което ги свързва много по-силно от всичко останало – убеждението, че всички заслужаваме да консумираме чиста, истинска храна.

От разговора по-горе до първите кофички мляко с марка „Рукатка“ пътят е дълъг – вече над 6 години - и неотъпкан. Но точно в това се крие чарът на всяко начинание, което си е поставило истински високи и амбициозни цели. Тримата си обещават безкомпромисно отношение към качеството. Принципът, който ги събира е да предложат продукт с доказан произход, който с гордост  да предлагат на своите деца и внуци. След другите си висши образования – по икономика, финанси, мениджмънт и филология – през 2018-2019 г. Атанас и Виктор дори стават студенти в Университета по хранителни технологии в Пловдив, за да изучат в детайли процесите на млекопроизводството.

За да „си правят сами храната“ решават да изградят малка мандра в балканското село Драгана в Ловешкия край. Мандрата е създадена с помощта на Европейски земеделски фонд за развитие на селските региони, програма "Програма за развитие на селските региони 2014-2020", мярка 4 "Инвестиция в материални активи", с подмярка 4.2.

За производството купуват само най-чисто био сертифицирано прясно мляко, доставено от две ферми, в които животните се отглеждат според стриктните изисквания за био животновъдство. Всички продукти с марка „Рукатка“ са пълномаслени, защото Ирена, Виктор и Атанас вярват, че това е най-естественият начин на производство и подобен подход би бил оценен високо от клиентите на 21-и век.

 Нашата мисия

„За нас „Рукатка“ не е екзотично приключение, а мисия и кауза: да пресъздаваме отново и отново автентичния вкус и качество на българските млечни продукти, да запазим този неповторим вкус за поколенията, които сега растат, и по този начин ги дарим с повишен имунитет и здраве. Децата ни заслужават да знаят какво е истинско „кисело мляко“ и по какво то се отличава от йогурт, например. Искаме всички приятели и клиенти да са спокойни, че в нашето сирене, кашкавал, масло и извара няма сухо мляко, няма консерванти, няма растителни мазнини. Ще е безотговорно да знаем как се правят „по учебник“ био млечните продукти  и да не споделим това знание с обществото ни“.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки